Kaas van koeien die het goed hebben


Westland Kaas, de producent van Old Amsterdam en Maaslander, heeft zelf geen eigen koeien die melk leveren om de lekkerste kaas te maken. Melk verkrijgen we in Nederland van drie coöperaties. Deze coöperaties halen de melk op bij de boeren. De boer kiest ervoor wat voor soort melk hij wil produceren. Waarbij één ding als een paal boven water staat: de boer is erbij gebaat dat zijn koeien een goed leven hebben! Zij belonen hem iedere dag door gemiddeld zo’n 25 liter melk te geven. Dat kan weidemelk zijn (een koe is dan minimaal 120 dagen, 6 uur per dag in de wei), deels weidemelk (minder dan 720 uur per jaar in de wei) of melk van koeien die binnen staan. Bij dat binnen staan moet je niet denken dat dit donkere, muffe schuren zijn. Integendeel, dit zijn veelal hypermoderne stallen met halfhoge muren zodat er voldoende frisse lucht doorheen kan waaien. Ook kunnen de koeien er wel degelijk vrij rondlopen of, wanneer ze willen, op matrassen liggen om te herkauwen.

Wat is beter voor een koe? Daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Er zijn sterke tegenstanders, voorstanders en er zijn mensen die er genuanceerder over denken. Dit zijn discussies die Westland Kaas met belangstelling volgt om in haar huidige en toekomstige MVO- en duurzaamheidsbeleid mee te kunnen nemen.

Maaslander, Old Amsterdam

Old Amsterdam en Maaslander: ca. 80% weidemelk


melk.jpg

De melk die wij kopen voor onze merken kopen wij van de coöperaties. Deze melk is dan gemengd, een mix van bovengenoemde melksoorten, waarbij ca. 80% van de melk afkomstig is van boerderijen die hun koeien in de wei laten staan. De resterende ca. 20% is afkomstig van boerderijen waar de koeien op stal staan.

Convenant Weidegang

conv-weidegang.jpg

Bij Westland Kaas werken wij in de geest van het convenant Weidegang. Het doel van het Convenant Weidegang is om koeien zoveel mogelijk weidegang te bieden en tenminste het huidige niveau van 2012 te handhaven.

Westland werkt bovendien alleen samen met leveranciers die werken met uitgebreide duurzaamheidsprogramma’s. Deze leveranciers hebben zich verbonden aan het Convenant Weidegang en hebben de gezondheid en het welzijn van de koe hoog in het vaandel. We zijn voorstander om dierenwelzijn in zijn geheel te bekijken, dus zowel in de wei als in de stal. Daarom ondersteunen wij vooral integrale welzijnsprogramma’s, zoals het KoeKompas.

KoeKompas

koe-kompas.jpg

Het KoeKompas kijkt verder dan alleen weidegang. KoeKompas is voor boeren ontwikkeld om voeding en water, huisvesting, dierenwelzijn, melken, werkroutines, jongvee-opfok en diergezondheid te optimaliseren. In het KoeKompas draait alles om de koe. Een gezonde koe zit goed in zijn vel, heeft een glanzende vacht, herkauwt vele uren, beweegt zich soepel door de kudde en geeft een zeer goede kwaliteit melk. Daarom is het belangrijk dat een gezonde koe ook topfit blijft. Hiervoor moet niet alleen naar de koe gekeken worden, maar ook naar de vele omgevingsfactoren.

Maaslander 30+ Romig Belegen, Plakken

Duurzaamheidsbeleid is meer dan alleen kijken naar de ingrediënten van onze kaas. Bij Westland Kaas kijken we breder. Zo heeft Westland Kaas haar verpakkingen aangepast. Daardoor wordt er maar liefst 65% minder plastic gebruikt. Dit scheelt op jaarbasis 140.000 kilo afval.

Westland Kaas is lid van MVO Nederland.